Het Carillon van Bennebroek

Gepubliceerd op 3 februari 2025 door Alex onder Nieuws

Hoog boven in de toren van de Hervormde Kerk aan de Binnenweg in Bennebroek laten de klokken en het carillon ieder half uur van zich horen. Een vertrouwd geluid voor kerkgangers, dorpelingen en voorbijgangers, maar het klokkenspel verkeert helaas in zwaar weer….

Ambachtsvrouwe Willink

Sinds het bestaan van de kerk (1680) prijkt een luidklok in de toren om op zondag iedereen op te roepen naar de kerk te komen voor de dienst op zondag, bij een uitvaart de overledene uitgeleide te doen, bij een huwelijk het bruidspaar toe te jubelen of om gezamenlijk met andere kerken te luiden voor vrede of verbondenheid. Tot 1922 vervulde de luidklok zijn belangrijke taak in eenzaamheid. In dat jaar echter kreeg hij gezelschap van een carillon met 24 klokken. Dit was een geschenk van de toenmalige Ambachtsvrouwe van Bennebroek, freule Willink. Zij voelde zich sterk met de kerk en met het hele dorp verbonden en wilde graag iets geven waarvan iedereen zou kunnen genieten. Zo werd op 8 april 1922 dit ‘soo seer fraeye ende schoone geschenck’ geïnstalleerd en met een schitterende oorkonde officieel aan de kerk aangeboden.

Tweede wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in juli 1942, werd door de Duitse overheid een verordening uitgevaardigd waarbij kerkklokken moesten worden aangemeld om later verbeurdverklaard te kunnen worden. Op 12 april 1943 werden de luidklok en het carillon uit de toren verwijderd en afgevoerd. Freule Willink schreef eigenhandig op de achterkant van de oorkonde: ‘Het carillon, kerkklok en uurwerk zijn weggehaald door de Duitschers, 12 April 1943, tijdens de oorlog, Bennebroek’. Op 9 oktober 1945 werd in Groningen de grootste klok van het carillon teruggevonden en in 1950 werd een nieuwe grote luidklok vervaardigd en in de toren gehangen.

Met vereende krachten

Toch misten de Bennebroekers nog altijd hun carillon. Dat resulteerde in de vorming van een Carilloncomité, dat in de hele gemeente Bennebroek een circulaire verspreidde, met het verzoek om financiële steun voor de aanschaf en installatie van een nieuw carillon. Iedereen droeg bij en zo werd door dorpsgenoten, kerkvoogdij en gemeentebestuur gezamenlijk het benodigde bedrag bij elkaar gebracht. De dag vóór Kerst in 1960 was het nieuwe klokkenspel met 25 klokken een feit. Op één van de grootste klokken liet het Carilloncomité als opschrift aanbrengen: ‘Door ’s vijands roof verloren, uit burgerzin herboren, 1960’.

In zwaar weer

Het carillon werkt elektrisch en laat drie minuten voor het halve en drie minuten voor het hele uur een melodietje horen. Dat gebeurt – net als bij een draaiorgel – via een band met gaatjes die over de speeltafel wordt gelegd. Er zijn verschillende banden per seizoen, maar ook voor Kerst, Sinterklaas, Koningsdag, etc. zijn er toepasselijke melodieën. Na ruim 60 jaar is er echter groot onderhoud nodig, omdat sommige onderdelen niet meer functioneren. Dit betekent een enorme kostenpost voor de kerk van ca. € 55.000. Daarom hopen we ook nu op steun van heel veel mensen en verwijzen u naar onze website:

Https://www.hervormdpknbennebroek.nl

Uw bijdrage mag naar NL60 RABO 0306 9020 28

Kerkrentmeesters Herv. Gemeente Bennebroek, o.v.v. Carillon.

Heel veel dank !!

Geen reactie op “Het Carillon van Bennebroek”

Reageren